Тази цел комбинира няколко важни проблема свързани с човешкото здраве. От една страна тя е насочена към намаляването на смъртността на майките при раждане и на деца до 5 години – сериозни предизвикателства в недоразвитите райони. Тези фактори, освен лично съкрушаващи са и източникът на близо експоненциалното увеличение на популацията в бедните региони – то от своя страна задълбочава проблемите с бедността и глада.

Друга актуална насока е справянето с болести и епидемии като ХИВ, малария и COVID-19. Това е битка, която много хуманитарни организации водят от десетилетия. Вирусите са пряко обвързани с промяната в климата и стават все повече и все по-трудни за неутрализиране. Хигиената играе основна роля в това предизвикателство, тоест достапът до чиста вода и медикаменти е от първа важност.

COVID ни показа колко неподготвени са много от развитите страни да посрещнат подобна заплаха. Спазването на социална дистанция и носенето на маска са минимумът, който всеки от нас може да направи за справянето с настоящата криза.

Световната Здравна Организация (WHO) и фондации като Bill & Melinda Gates Foundation са на фронтовите линии с нови и стари заплахи за здравето.

Recommended Posts