Skip to content

истински

решения

Инициативи

Какво правим за света около нас и хората в него.

product image

GreenUP - Startup Bootcamp

GreenUp е платформа за устойчиви решения, която има за цел да популяризира предприемаческата култура, както и да подкрепи най-обещаващите стартиращи компании и решения в областта на кръговата икономика, зелени технологии, агротехнологии, храни, анти-пластмаса и нови материали и други под- сектори на зелената индустрия. 

Целта на GreenUP е да подкрепи млади хора с устрем да започнат устойчив бизнес. Работим със студенти и професионалисти с готова идея или без, в отбори или индивидуално. Търсим хора с интерес към startup бизнес модела, както и насоченост към GreenTech, AgroTech и Circular Startups (решения подпомагащи кръговата икономика). 

Повече информация: www.green-up.earth

ЕКОлогика Уеб Сериал

ЕКОлогика е кино пътеводител, който среща зрителите с организации и инициативите им в посока на подобряване на околната среда.
 
В първите три епизода на документална поредица е представена дейността на екипи с кауза за по-целесъобразен начин на живот и работа в три различни аспекта – градоустройство, животински видове, бизнес с нулев отпадък.
 
🌳 ЕКОлогика е вдъхновена от първото издание на Проект ЕКО. Идеята за създаването на онлайн сериал на Мария Марулева беше една от отличените от комисията на конкурса.
 
🌱 Основният екип на поредицата са режисьорът и монтажист Георги Светломиров, продуцентът Сияна Недялкова, операторът Младен Минев и звукорежисьорът Светозар Шенков.
 
Епизод 1️⃣ “Зеленият ринг на бъдещето” ни отвежда на разходка в градското пространство, което може да се превърне в още по-благоприятна среда за предвижване пешеходно и с велосипед, спортни мероприятия и културни събития на открито!
 
Епизод 2️⃣  „Завръщането на видовете“ ни отвежда на приключение в природата, за да научим повече за застрашените животински видове в България. Заедно с прекрасните професионалисти от „Зелени Балкан“ и Спасителен център за диви животни в град Стара Загора, тръгваме по стъпките на това какво означава да възстановиш изчезнали видове птици.
 
В Епизод 3️⃣ „Философията на новото време“ разказваме историята на Блажка Димитрова и как тя и колегите й успяват да управляват ресторант с нулев отпадък. Но мисията на Блажка е много по-голяма от ресторанта и е с поглед за бъдещето.
 
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria.

Чрез изкуство към промяна

Това е проекта-победител в категория „Система за пренасочване на отпадъци“ на Проект ЕКО!

🌱  Първата стъпка беше събирането на излишни, захабени дрехи при нашите партньори ОЦОСУР – Варна – тениски, пуловери и дънки
🌿  След това събраните дрехи се превърнаха в изкуство в няколко последователни работилници с участието на ученици и учители от Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Варна!
🌳  А накрая организирахме страхотна благотворителна изложба, на която гостите закупиха част от произведенията срещу миниламлно дарение  – като всички събрани средства беха предадени на Карин Дом Варна 💚

Можете да видите повече за събитието като кликнете върху избражението!

Забавни табели за чисти плажове

Това е проекта-победител в категория „Запазване на чистотата на българските плажове“ на Проект ЕКО!

Плажните табели с весели морски герои са плод на въображението и труда на Александрина Иванова и Тодор Кишев – победители в Проект ЕКО.

Целта ни е да предотвратим изхвърлянето на отпадъци по плажовете чрез забавни и информативни комикси!

5 страхотни български плажа са част от инициативата!

Вижте къде можете да откриете веселите герои и се вслушайте в посланието им – Да запазим българските плажове чисти!

За повече информация за кампанията можете да кликнете върху изображението

Проект ЕКО

Проект ЕКО – конкурсa на младите, в който те сами намират решения на наболял екологичен проблем в България. 30 юли 2020 г. бе последната дата, в която участниците имаха възможност да изпратят своите предложения по някоя от обявените три теми: запазване чистотата на въздуха след COVID-19, пренасочването на отпадъци и чистота на българските плажове.

Кампанията успя да привлече хиляди млади хора, които се включиха и в трите уебинара, водени от представители на неправителствените организации, подкрепили конкурса. На платформата постъпиха 28 проекта, които отговарят на условията за участие и предлагат решения на зададените проблеми.

Два от печелившите проекти са вече напълно реализирани, а Уеб сериалът се подготвя усилено и ще е реалност през 2022 г.

Вижте повече за конкурса като кликнете върху изображението!

projecteco

Запиши се за нашия бюлетин!

Получете полезна информация за нулев отпадък и научете първи за нашите инициативи!

Последвай ни в